2024/04/18 更新

写真a

シモカワ サトル
下川 哲
所属
政治経済学術院 政治経済学部
職名
准教授
学位
博士

経歴

  • 2016年04月
    -
    継続中

    早稲田大学   政治経済学部   准教授

  • 2015年07月
    -
    2016年03月

    アジア経済研究所   研究員

  • 2007年07月
    -
    2015年06月

    香港科技大学   社会科学部   助教授

学歴

  •  
    -
    2007年

    コーネル大学   応用経済学研究科   博士課程修了  

  •  
    -
    2003年

    コーネル大学   応用経済学研究科   修士課程修了  

  •  
    -
    2000年

    北海道大学   農学部   農業経済学科 卒業  

委員歴

  • 2021年11月
    -
    継続中

    Journal of the Agricultural and Applied Economics Association  編集委員

  • 2019年04月
    -
    継続中

    Japanese Journal of Agricultural Economics  編集委員

  • 2016年07月
    -
    2022年06月

    Food Policy  編集委員

  • 2011年01月
    -
    2013年12月

    Food Policy  編集委員(2013年に編集委員長)

  • 2020年08月
    -
    継続中

    Agricultural and Resource Economics Review  編集委員

  • 2017年08月
    -
    継続中

    Journal of Integrative Agriculture  編集委員

  • 2022年01月
    -
    2023年03月

    アジア農業経済学会  大会実行副委員長

  • 2017年04月
    -
    2019年03月

    農業経済研究  編集委員

▼全件表示

研究分野

  • 食料農業経済

研究キーワード

  • 農業経済

  • 開発経済

  • 食料政策

 

論文

  • A trade-off between lives and the economy? Subsidizing dining out under the COVID-19 pandemic in Japan

    Yupeng Wang, Satoru Shimokawa

    Food Policy    2024年04月  [査読有り]

    担当区分:最終著者, 責任著者

    DOI

    Scopus

  • The urban–rural gap in the demand for food safety in China: The role of food label knowledge

    Satoru Shimokawa, Dezhuang Hu, Dandan Li, Hong Cheng

    Agricultural Economics   52 ( 2 ) 175 - 193  2021年03月  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者

    DOI

    Scopus

    11
    被引用数
    (Scopus)
  • Why can calorie posting be apparently ineffective? The roles of two conflicting learning effects

    Satoru Shimokawa

    FOOD POLICY   64   107 - 120  2016年10月  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者, 責任著者

    DOI

    Scopus

    5
    被引用数
    (Scopus)
  • When does dietary knowledge matter to obesity and overweight prevention?

    Shimokawa, Satoru

    Food Policy   38 ( 1 ) 35 - 46  2013年  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者, 責任著者

     概要を見る

    Improving dietary knowledge has the potential to prevent obesity and overweight and, if effective, is a highly feasible policy measure. This paper proposes a new framework to examine the effects of dietary knowledge on nutrient intake and diet quality. The framework allows the effects to differ by one's expectation about food availability (EFA). Using data from China, we find that dietary knowledge affects mainly the quantity of diet (e.g., lowering total calorie intake) when EFA is increasing, while it affects mainly the quality of diet (e.g., lowering the share of calories from oils) when EFA is decreasing. The effect on the quantity is larger among overweight adults, while the effect on the quality is more significant among non-overweight adults. Without distinguishing the direction of changes in EFA as in previous studies, the estimated effects of dietary knowledge tend to be smaller. Thus, as an anti-obesity measure, dietary education may be more effective than indicated by previous studies under the situations where EFA increases (e.g., introducing food coupons), while only marginally effective under the situations where EFA decreases (e.g., increasing real food prices). (C) 2012 Elsevier Ltd. All rights reserved.

    DOI

    Scopus

    34
    被引用数
    (Scopus)
  • Nutrient Intake of the Poor and its Implications for the Nutritional Effect of Cereal Price Subsidies: Evidence from China

    Satoru Shimokawa

    WORLD DEVELOPMENT   38 ( 7 ) 1001 - 1011  2010年07月  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者, 責任著者

     概要を見る

    We incorporate habit formation into an analysis of the effect or cereal price changes on the nutrient intake of the poor in China. We find that the poor's nutrient intake responds asymmetrically to declines and increases in cereal prices, and that the asymmetric response of their fat intake may be due to habit formation. Our results also imply that introducing cereal price subsidies can increase their total energy intake by increasing their calorie intake from fat and protein, while ending such subsidies would insignificantly affect their total energy intake, but further increase their calorie intake from fat and protein. (C) 2009 Elsevier Ltd. All rights reserved.

    DOI

    Scopus

    9
    被引用数
    (Scopus)
  • ASYMMETRIC INTRAHOUSEHOLD ALLOCATION OF CALORIES IN CHINA

    Satoru Shimokawa

    AMERICAN JOURNAL OF AGRICULTURAL ECONOMICS   92 ( 3 ) 873 - 888  2010年04月  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者, 責任著者

     概要を見る

    To analyze intrahousehold calorie allocation, we propose a new framework that takes into account asymmetric consumption behavior due to liquidity constraints and loss aversion We find that intrahousehold calorie allocation responds asymmetrically to expected declines and increases in household food availability in China Compared with previous studies based on symmetric consumption behavior, our framework provides stronger evidence of gender bias in intrahousehold calorie allocation among children in urban areas and among elderly people in rural areas, and of demographic bias between girls and prime-age adults in both urban and rural areas. Implications for demographic targeting in nutrition programs are discussed

    DOI

    Scopus

    10
    被引用数
    (Scopus)
  • Do poverty and poor health and nutrition increase the risk of armed conflict onset?

    Per Pinstrup-Andersen, Satoru Shimokawa

    FOOD POLICY   33 ( 6 ) 513 - 520  2008年12月  [査読有り]

    担当区分:最終著者

     概要を見る

    We analyze the effects of improving the economic, food security and health status on the risk of armed cotntectflict onset, focusing on the factors related to the millennium development goals. We employ the discrete-time hazard model that allows us to examine the time-varying effects of socioeconomic factors controlling for the reverse effect of conflict. Our results show that income poverty and poor health and nutritional status are more significantly associated with armed conflict onset than GDP per capita, annual GDP growth. and the ratio of primary commodity exports over GDP. In particular, poor health and nutritional status seems to play a key role in inducing armed conflicts in Poor Countries. These results indicate that, when a majority of the poor and the malnourished resides in rural areas and depends on agriculture directly or indirectly, investments in public goods for agriculture and rural areas can be effective tools to achieve the multiple goals of reduced poverty, food security and armed conflict, including riots in early 2008 triggered by high food prices. Food policy can be an effective element of efforts to maintain stability. (C) 2008 Elsevier Ltd. All rights reserved

    DOI

    Scopus

    54
    被引用数
    (Scopus)
  • Which food prices were more vulnerable to the COVID-19 blockade regulations in China? Comparison between perishable and storable vegetables

    Yupeng Wang, Satoru Shimokawa

    Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies    2022年05月

    DOI

    Scopus

    3
    被引用数
    (Scopus)
  • Promoting dietary guidelines and environmental sustainability in China

    Lei Lei, Satoru Shimokawa

    China Economic Review   59   101087 - 101087  2020年02月  [査読有り]

    担当区分:最終著者, 責任著者

    DOI

    Scopus

    29
    被引用数
    (Scopus)
  • The effect of health information on smoking intensity: does addiction matter?

    Applied Economics   52 ( 22 ) 2408 - 2426  2019年12月  [査読有り]

    担当区分:最終著者, 責任著者

    DOI

    Scopus

    2
    被引用数
    (Scopus)
  • Partial Smoking Ban and Secondhand Smoke Exposure in Japan

    Sen Zeng, Haruko Noguchi, Satoru Shimokawa

    International Journal of Environmental Research and Public Health   16 ( 15 ) 2804 - 2804  2019年08月  [査読有り]

    担当区分:最終著者, 責任著者

    DOI

    Scopus

    3
    被引用数
    (Scopus)
  • Emerging Markets for US Pork in China: Experimental Evidence from Mainland and Hong Kong Consumers

    David L. Ortega, Maolong Chen, Satoru Shimokawa, H. Holly Wang

    JOURNAL OF AGRICULTURAL AND RESOURCE ECONOMICS   42 ( 2 ) 275 - 290  2017年05月  [査読有り]

     概要を見る

    A major concern for international marketers is how products will be received by foreign consumers in other markets. This study uses choice modeling to assess Chinese consumer preferences for pork and evaluate the potential demand for U.S. pork in the cities of Guangzhou and Hong Kong. We find that differences in preferences for domestic versus imported pork can be explained, in part, by consumers' level of patriotism. Marketing pork with a food safety claim can increase market demand for U.S. products, and accounting for differences in nationalistic attitudes can aid marketing efforts.

  • Consumer preferences for US beef products: a meta-analysis

    Shimokawa, Satoru

    Italian Review of Agricultural Economics   71 ( 2 ) 177 - 195  2016年12月  [査読有り]

    担当区分:最終著者

     概要を見る

    By conducting a meta-analysis with 57 observations collected from 20 primary studies, we systematically analyze heterogeneities in consumer preferences for the Country-of-Origin-Labeling (COOL) of US beef products. We find that consumers often prefer their domestic beef products due to patriotism. Consumers in Asian (mainly, Korea and Japan) and European countries (such as France, Germany and UK) are willing to pay significantly lower prices for US beef products compared to their domestic products; while the US consumers are willing to pay more for the domestic products than the imported ones.

    DOI

  • Nutritional impacts of rising food prices in African countries: a review

    Xiaohua Yu, Satoru Shimokawa

    FOOD SECURITY   8 ( 5 ) 985 - 997  2016年10月  [査読有り]

    担当区分:最終著者

     概要を見る

    This paper investigates the influences of food price spikes on nutritional outcomes in six African countries: DR Congo, Ethiopia, Malawi, Nigeria, Tanzania, and Uganda. Drawing on the estimates of food demand elasticity with respect to food prices in previous studies, we constructed the elasticity of calorie and protein consumption with respect to food prices. We find that, while increasing cereal prices has the largest negative influences on both calorie and protein consumption in all the countries, the magnitude of the influences may differ by regions and the country's dietary patterns. The negative influences are particularly large in rural areas and in the countries whose diets highly depend on a single staple cereal while small in the countries whose diets have alternative staple foods. Our findings highlight the importance of stabilizing cereal prices to reduce calorie deficiency while it may not be enough to improve protein deficiency.

    DOI

    Scopus

    13
    被引用数
    (Scopus)
  • Sustainable meat consumption in China

    Satoru Shimokawa

    JOURNAL OF INTEGRATIVE AGRICULTURE   14 ( 6 ) 1023 - 1032  2015年  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者, 責任著者

     概要を見る

    Sustainable meat consumption is critical to achieve a sustainable food system because meat products are among the most energy-intensive, ecologically burdensome, and ethically concerned foods. This paper focuses on the case of China and discusses the difficulties and possibilities to achieve sustainable meat consumption in China by reviewing previous empirical studies and descriptive statistics, particularly considering consumers' dietary transitions in quantity and quality following China's rapid economic growth. Given China's sheer size of population and meat demand, the sustainable meat consumption in China is also a relevant topic in the global food system.

    DOI

    Scopus

    41
    被引用数
    (Scopus)
  • Understanding the differences in obesity among working adults between Taiwan and China

    Satoru Shimokawa, Hung-Hao Chang, Per Pinstrup-Andersen

    ASIA PACIFIC JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION   18 ( 1 ) 88 - 95  2009年  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者

     概要を見る

    Objective: To investigate the difference in the prevalence of obesity and the associations between the risk of obesity and socioeconomic factors with regard to working adults in China and Taiwan. Data: the 2000 China Health and Nutrition Survey and the 2001 National Health Interview Survey in Taiwan, which contains information from 20-60-year-old working adults in China (3,067 men and 2,998 women) and Taiwan (6,475 men and 6,341 women). Method: Variables were converted to cross-economy comparable forms, and the estimated prevalence of obesity across socioeconomic groups was compared between China and Taiwan. Probit models were used to examine the associations between socioeconomic factors and the probability of being obese. Results: In China, the prevalence of obesity was higher in the higher income, more educated, and more sedentary occupation groups, while it was higher in the lower income and less educated groups in Taiwan. Also, our results indicate that occupational types rather than income and education levels are more significantly associated with the probability of being obese in China, whereas income and education levels rather than occupational types are more significantly associated with the probability of being obese in Taiwan. These findings may indicate that, when an economy becomes more developed, the association between obesity risk and income and education levels becomes more significant and negative especially among women, while the association between obesity risk and occupational types decreases especially among men.

  • Rural infrastructure and agricultural development,Infrastructures rurales et développement agricole

    Andersen, P.P., Shimokawa, S.

    Revue d'Economie du Developpement   21 ( 4 )  2008年

    DOI

  • Rural Infrastructure and Agricultural Development

    Pinstrup-Andersen, Per, Shimokawa, Satoru

    Rethinking Infrastructure for Development    2008年

  • The labour market impact of body weight in China: a semiparametric analysis

    Satoru Shimokawa

    APPLIED ECONOMICS   40 ( 8 ) 949 - 968  2008年  [査読有り]

    担当区分:筆頭著者, 責任著者

     概要を見る

    While a positive wage effect of Body Mass Index (BMI) is widely observed in low-income developing countries, a negative wage effect of BMI is often observed in high-income developed countries. To fill the gap between these previous findings, we investigate the relationship between body weight and wages in transition economies. We focus on China, whose rapid economic growth of the 1990s was followed by a rapid increase in overweight and obesity while still experiencing significant food insecurity and underweight. we first use several parametric regression strategies to obtain a consistent estimate of the wage effects of weight. Second, we adopt a semiparametric partially linear model that allows for endogeneity of weight. Parametric regressions provide mixed results, and the sign and magnitude of their estimates are sensitive to the choice of samples and regression strategies. Semiparametric estimates provide evidence of a wage penalty for very heavy and thin persons among both men and women. The wage penalty is more significant among men than among women. Semiparametric results also indicate that parametric estimates can overstate and misrepresent the wage effects of weight for healthy weight persons due to their restrictive functional form assumptions.

    DOI

    Scopus

    38
    被引用数
    (Scopus)

▼全件表示

書籍等出版物

  • 食べる経済学 (未来のわたしにタネをまこう 1)

    下川 哲( 担当: 単著)

    大和書房  2021年11月 ISBN: 4479393749

    ASIN

  • The Rising Cost of a Healthy Diet: Changing Relative Prices of Foods in High-income and Emerging Economies

    Steve Wiggins, Sharada Keats, Euna Han, Satoru Shimokawa, Joel Alberto Vargas Hernandez, Rafael Moreira Claro( 担当: 分担執筆)

    Overseas Development Institute  2015年

  • Rural Infrastructure and Agricultural Development.

    Pinstrup-Andersen, Per, Satoru Shimokawa. (Eds, F. Bourguignon, B. Pleskovic

    Rethinking Infrastructure for Development, The World Bank.  2007年

講演・口頭発表等

  • 経済学から読み解く「食」と未来社会

    下川 哲  [招待有り]

    第34回日本疫学会学術総会  

    発表年月: 2024年02月

  • Distinguishing Attitude and Belief Expressions from Economic Preferences in Long-Lasting Aversion in Food Choice

    Shimokawa, Satoru, Kito, Yayoi, Kudo, Haruyo, Yamaguchi, Michitoshi, Niiyama, Yoko

    International Association of Agricultural Economists (IAAE) Conference, Virtual  

    発表年月: 2021年08月

  • No-tolerant Consumers, Information Treatments, and Demand for Stigmatized Foods: the Case of Fukushima Nuclear Power Plant Accident in Japan

    Satoru Shimokawa, Yoko Niiyama, Yayoi Kito, Haruyo Kudo, Michitoshi Yamaguchi

    International Association of Agricultural Economists (IAAE) Conference   (Vancouver) 

    発表年月: 2018年07月

共同研究・競争的資金等の研究課題

  • カンボジアにおける昆虫養殖を活用した貧困削減と未来型食品生産の両立の可能性

    日本学術振興会  科学研究費助成事業

    研究期間:

    2023年04月
    -
    2027年03月
     

    下川 哲, 小暮 克夫, 朝日 透

  • 新型コロナウィルス流行による消費者心理・行動様式の長期的変容がもたらす新たな食料供給・消費問題の検証

    農林水産省  連携研究スキームによる研究(委託研究課題)

    研究期間:

    2020年08月
    -
    2023年03月
     

    下川 哲, 氏家清和

     [国際共著]

     概要を見る

    本研究の目的は、ポストコロナ社会における新たな食料供給・消費問題を検証し、その対策案を検討・提案することである。達成目標は、新型コロナ流行が食に関する消費者心理と行動様式に与える影響と、その影響における情報と食環境の役割、の解明である。

  • 持続可能な風評対策と放射性物質検査体制に関する実証的研究ー行動経済学による接近

    日本学術振興会  科学研究費助成事業

    研究期間:

    2019年04月
    -
    2022年03月
     

    下川 哲, 須網 隆夫

     概要を見る

    本研究では、風評被害に関する新たな視点として「当初に誤解や偏見がなくても風評被害は発生しうる可能性」を実証的に検証するため、福島県産農産物の風評被害に注目する。また、このような可能性を考慮に入れた上で、福島県全体にとって最適な風評対策について考察する。原発事故から9年、たとえ当初は福島県産に対する誤解や偏見がなかった人でも、「時間の経過とともに風評被害を引き起こす可能性」や「周囲に流されてとった行動から、事後的に福島県産への偏見をもつ可能性」を検証する。
    <BR>
    令和1年には、まず「当初に誤解や偏見がなくても風評被害は発生しうる可能性」について人間の限定合理性(特に認識の慣性)の視点から概念的に整理し、これまでの福島産農産物の需要に関する実証研究との整合性について検証した。検証結果は、5月に開催された国際ワークショップ(Institutional Study and Implications to Inductive Game Theory)において発表された。また9月には、福島県双葉郡において、住民、事業者、役所に対する聞き込み調査を実施した。聞き込み調査の結果は報告書にまとめ、調査協力者に送付した。加えて、調査の一環として実施した「リスク選好に関するパイロット実験」の結果を、11月に開催された第23回実験社会科学カンファレンスにおいて発表した。さらに、表情解析ソフトなどを購入し、表情や視線から福島産農産物に対する評価を測るラボ実験の内容や実施方法について準備した。

  • 中国における食品の質・安全性に対する需要と満足度:地域格差と時間的変化の検証

    日本学術振興会  科学研究費助成事業

    研究期間:

    2016年04月
    -
    2019年03月
     

    下川 哲

     概要を見る

    中国では食品安全問題が頻発しており、国民の「食品の質と安全性」に対する不満が急速に高まっている。本研究では、中国における「食品の質と安全性」に対する需要と満足度の現状およびそれらの決定要因を究明するため、中国湖北省の都市部と農村部において世帯調査と選択実験を実施した。その結果、「食品の質と安全性」に対する需要は都市部の方が農村部よりも2倍以上高く、その差は所得格差だけでなく「食品ラベルに関する知識」の差によって説明されることがわかった。また、消費者の満足度は、より安全な食品を「実際に購入するかどうか」よりも、それらが「入手可能かどうか」に大きく影響されることが分かった。

  • 食品選択、食事内容構成の意思決定と健康リスクコミュニケーションの要件

    日本学術振興会  科学研究費助成事業

    研究期間:

    2019年04月
    -
    2023年03月
     

    新山 陽子, 高鳥毛 敏雄, 西村 直子, 工藤 春代, 下川 哲, 鬼頭 弥生, 楠見 孝

     概要を見る

    (1)科学情報の提供によっても食品選択行動が変わらない拒絶反応の心理的原因を究明し、情報提供の改善方法を探求する。行動経済学、社会心理学の理論を導入し、提供情報内容の構成・量に対する消費者の反応を、情報の視認、段階的提供の効果等から検証する。(2)食事構成の意思決定を認知的なプロセスとして分析し、潜在的な健康リスクが懸念される食事パターンとその影響要因(生活要因、内的な食習慣・食事規範、健康イメージ等)を抽出する。その結果をもとに、市民の双方向健康リスクコミュニケーションを実施し、また、市民の食生活と健康に寄与する食品・食事提供のあり方を吟味する専門職業者の議論の場を設ける

  • 食品安全のためのリスクコミュニケーションモデルの開発とプロフェッションの要件

    研究期間:

    2015年04月
    -
    2018年03月
     

     概要を見る

    主に以下の分析を行い、成果を公表した。食品を介した放射性物質の健康影響について、(1)市民のリスク知覚構造の日・仏・韓の比較、(2)リスクイメージとその源泉に関する日仏比較、(3)福島産農産物に対する態度と支払い意思額、科学情報受容、(4)パネルデータによるリスク認知の変化、科学情報の提供によるニューメラシーがリスク認知に及ぼす影響。潜在的な健康リスクに関して、(5)食事組み合わせパターン、(6)食事内容構成の決定と食事規範。(7)食品安全の高等専門教育体系のフランス調査とプロフェッションの要件

▼全件表示

 

現在担当している科目

▼全件表示

 

社会貢献活動

  • コロナ禍の飲食店政策を「人流データ」で振り返る

    東洋経済新報社  週刊東洋経済 

    2023年12月
    -
     

  • やさしい経済学 食から考える世界と未来(1)ー(10)

    日本経済新聞社  日本経済新聞朝刊 

    2023年03月
    -
    2023年04月

  • 持続可能な『食』と『農』とは ~『食べる』から考える私たちの未来~

    東京都  くらしフェスタ東京 食と農セミナー 

    2022年12月
    -
     

  • 経済学者が読み解く現代社会のリアル: 持続可能な食の実践に壁、人間の合理性の限界

    東洋経済新報社  週刊東洋経済 

    2020年06月
    -
     

  • 食をめぐる私たちの未来 ~「食べる」の向こう側にあるもの~

    全国消費者団体連絡会  第62回全国消費者大会 

    2024年03月
    -
     

  • Food x Biotech 未来会議

    スタートアップ・エコシステム 東京コンソーシアム 

    2024年03月
    -
     

  • 日本の食を考える ~より良い未来につなげるために~

    公益社団法人 日本消費生活アドバイザー・コンサルタント・相談員協会  NACS公開講座 

    2024年02月
    -
     

  • ~なぜ飢餓も食品ロスもなくならないのか?~食卓から考えるSDGs

    兵庫県立消費生活総合センター  消費者月間記念講演会 

    2023年05月
    -
     

  • 飲食店支援と規制が人流と新型コロナ感染状況に与えた影響について

    早稲田大学・国立感染症研究所  早稲田大学ー感染研 連携10周年記念シンポジウム 

    2023年05月
    -
     

  • 多論百出OPINION 持続可能な食料システムの実現には消費者が協力してしまう仕組みが不可欠

    日本政策金融公庫  AFCフォーラム 

    2023年01月
    -
     

  • 著者と1時間「食べる経済学」

    東洋経済新報社  SMBCマネジメントプラス 

    2022年12月
    -
     

  • 技術や経済面だけではない食料問題:人間らしさの難しさ

    Frompage  夢ナビライブ2022 

    2022年02月
    -
     

  • 経済のメガネでいろいろな教科を見てみよう!「食べる」行為は 世界とつながっている

    朝日新聞社  レインボーニュース 

    2022年
    -
     

▼全件表示

他学部・他研究科等兼任情報

  • 附属機関・学校   グローバルエデュケーションセンター

  • 商学学術院   商学部

特定課題制度(学内資金)

  • カンボジアにおける食用コオロギの養殖を活用した貧困削減と未来型食品開発

    2022年  

     概要を見る

    本研究では、コオロギ粉末入り穀物飼料を使った鶏肉と牛肉に対する支払意思額を推計するため、オンライン調査を日本の消費者1650名に対して実施した。その中で、鳥は昆虫を食べるという食物連鎖を想起させることが、支払い意思額にどう影響するか検証した。トレーサビリティの影響も検証した。その結果、コオロギ粉末入り穀物飼料を使うことで、鶏肉と牛肉ともに支払意思額が50%近く減ることがわかった。食物連鎖を想起させることは、鶏肉への支払い意思額を悪化させるが、牛肉への影響はなかった。トレーサビリティは支払意思額を約15%増加させたが、コオロギ粉末入り穀物飼料の使用による負の効果を補うほどの効果はなかった。

  • Impact of Cultivated Land Conversion on Food Security in China

    2016年  

     概要を見る

    In China, the steep rise in cultivated land conversion, accompanied by a population increase, has provoked the debate about its impact on food security. Accordingly, the Chinese government emphasizes the importance of retaining cultivated land. However, it is still controversial if cultivated land conversion really threatens China’s food security. Thus, this study investigates the causal impact of cultivated land conversion on grain output in China by employing the instrumental variables estimation. Our estimation strategy exploits the facts that tax reform (a change in the enterprise tax-sharing scheme) and administrative decentralization in 2002 unintentionally influenced farmland conversion and that the magnitude of the unintended influences varied across local governments depending on how much their tax revenues had depended on the enterprise tax before the reform. Using data from 1999 to 2005, we found that land conveyance area significantly increased as local governments’ fiscal revenue decreased, and a decrease in farmland area caused by the land conveyance decreased grain output. Even after controlling for potential endogeneity bias, a 1% decrease in local government’s fiscal revenue increased land conveyance areas by 3.4%, and it decreased grain output by 0.10%. The findings may moderately support China’s recently imposed “redline” of 120 million hectares of cultivated land.