Updated on 2023/11/28

写真a

 
EBISAWA, Kei
 
Affiliation
Faculty of Letters, Arts and Sciences, School of Culture, Media and Society
Job title
Research Associate
Degree
Master ( 2016.03 Waseda University )
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メールアドレス

Research Experience

  • 2022.04
    -
    Now

    早稲田大学 文化構想学部 助手

  • 2017.04
    -
    2019.03

    Waseda University   Graduate School of Letters, Arts and Sciences

  • 2019.01
     
     

    Waseda University   Graduate School of Letters, Arts and Sciences

  • 2017.04
    -
    2018.03

    Waseda University   Graduate School of Letters, Arts and Sciences

Education Background

  • 2016.04
    -
    Now

    Waseda University   Graduate School of Letters, Arts and Sciences   Cultural Anthropology  

  • 2013.04
    -
    2016.03

    Waseda University   Graduate School of Letters, Arts and Sciences   Cultural Anthropology  

  • 2009.04
    -
    2013.03

    Waseda University   School of Culture, Media and Society  

Research Areas

  • Cultural anthropology and folklore

Research Interests

  • Laos

  • Dietary Habit

  • Food

  • Food Culture

 

Presentations

  • GAEN(ແກງ)-The Food Similar to Curry in Lao P.D.R.-

    Kei Ebisawa  [Invited]

    Curry: From obscure origins to a globalized dish 

    Presentation date: 2020.02

  • 食文化受容と嗜好:ラオス人民民主共和国都市部の「飲み屋」における食事の事例

    海老澤 圭  [Invited]

    日本文化人類学会 課題研究懇談会 「嗜好品の文化人類学」 

    Presentation date: 2019.11

  • Between Tradition and Innovation: a Case study of Dietary Life in Lao P.D.R

    Kei Ebisawa  [Invited]

    ICSSR-JSPS Joint Seminar Programme: Aspects of Religion and Everyday Life with special reference to India and Japan 

    Presentation date: 2018.03

  • ラオス人民民主共和国の都市部における食文化―伝統と革新の狭間にある食生活の一事例

    海老澤 圭

    早稲田文化人類学会 

    Presentation date: 2018.01

Misc

 

Internal Special Research Projects

  • 日本におけるマイノリティ移民の食生活に関する研究―在日ラオス人の事例―

    2022  

     View Summary

    本研究は、ラオス人民民主共和国(以下ラオス)における食文化の現代的な側面を明らかにすべく、同国都市部で2度に渡る現地調査を進めた。ラオスの食の現代性は、たとえば都市部での外食・冠婚葬祭といった大規模な催事・個食(⇔共食)・国内観光の滞在先での食などにその特徴があらわれていた。今年度は、上記の食文化に関する調査結果を研究成果としては発表できなかった一方で、フィールドワークで得た知見の中から、新型コロナウイルスの感染拡大以前と、感染拡大以降~現在までのラオスにおける生活の変化に焦点をあてた調査報告を発表した。